دانشکده ی روانشناسی و علوم تربیتی

  

 

 ازمایشگاه روان سنجی در دانشکده ی روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران

 

 

   آزمايشگاه تخصصي روان سنجي ازمایشگاهبراي گردآوري آزمون هاي رواني معروف و آماده سازي آزمون هاي جديد، ايجاد شده است . تا كنون قريب به 450 آزمون و وسايل مختلف سنجش رواني (حسي ، حركتي ، هوشي ، شخصيت ، تحصيلي ، شغلي و...) گردآوري شده كه برخي از آنها توسط مؤسسه تهيه و بقيه از ميان آزمون هاي معتبر رايج در جهان انتخاب و خريداري شده است و هدف ان ايجاد امكانات خدمات روان شناسي و مشاوره اي از قبيل مشاوره رواني، تحقيق و پژوهش در زمينه هاي مختلف روان شناسي و علوم بررسي اختلالات و مشكلات روان شناسي دانشجويان است.

 

 

 ساختار آزمایشگاه

 

1-واحد رایانه ای

 

   فراهم سازی سخت افزار و نرم افزار مورد نیاز به منظور استفاده در آزمونهای کامپیوتری و اطلاعات پایه برای پروژه های تحقیقاتی.

 

2- واحد روانسنجی:
 

 

     برآورد ابزارهای ارزیابی روان شناختی (آزمون و پرسشنامه ) مربوط به ارزیابی آسیبهای شناختی که بر آسیبهای روان عصب شناختی  می باشد.
  

 

 برنامه ریزی و اجرای مطالعات پایه و کامل (تکمیل شده) به منظور هنجاریابی - واحد عصب شناختی:

 

مطالعه بر روی سوگیری های شناختی در سوء مصرف مواد.4طراحی طرحهای درمانی جدید بر اساس الگوهای نظری اصلاح شناختی و اعتباریابی آزمونها و پرسشنامه ها در فرهنگ ایرانی.
 

 واحد روانشناسی فرهنگی:

 

تعریف ویژگی های شناختی- فرهنگی

 

مراحل  انجام کار

 

مرحله طراحی سنجش و اصول مربوط به آن 

 

   

  مرحله طراحی با سوالهایی از این نوع سروکار دارد: چه کاری انجام خواهیم داد، و شامل تصمیم‌هایی است درباره فعالیتهایی که قرار است انجام گیرند. بطور ویژه در این مرحله اقدامات زیر صورت می‌پذیرند. تحلیل موقعیت ، تعیین و توصیف هدفها ، توصیف پیش نیازها ، انتخاب یا تولید وسایل و ابزارهای مورد نیاز ، تدارک برنامه مورد نیاز.
  به منظور تحلیل موقعیت و یا شناخت پیش نیازها ممکن است به راهبردهایی دست زد که شرائط موجود را بهتر و مناسب‌تر توصیف کند تا بر آن اساس بتوان تصمیم‌های بعدی را دقیقتر و مناسبتر اتخاذ کرد، و تحلیل موقعیت کمک خواهد کرد تا امکانات و شرائط موجود شناسایی شده و بر آن اساس گامهای بعدی مثلا تهیه ابزار سنجش با واقع بینی صورت گیرد.

 

 تعیین اهداف

 

  

سوالاتی از قبیل منظور از اجرای سنجش چیست؟ چگونه نتایجی مورد انتظار است؟ و ... اهداف کلی و جزئی سنجش را تعیین می‌کنند. تعیین اهداف دارای اهمیت زیادی است و به ویژه برای انتخاب و تولید ابزار سنجش بسیار مهم است.

 

 

1) انتخاب و تولید ابزار اندازه گیری 

 

    

غالبا برای جمع آوری اطلاعات ضروری وسایل یا ابزارهایی مورد نیازند. در صورت موجود بودن وسایل باید به بررسی و انتخاب مناسبترین آنها اقدام کرد. اگر وسایل مورد نیاز موجود نباشند آنگاه باید آنها را تهیه کرد. تهیه و تولید این وسایل به دقت ، تخصص و صلاحیت نیاز دارد. در هر حال نوع ابزار برای تولید و چه برای انتخاب از میان ابزارهای موجود باید روشن باشد.

 

2) مرحله اجرای سنجش و اصول مربوط به آن 

 

   

 شرایط اجرای سنجش بستگی به اهداف سنجش دارد که در مرحله طراحی مشخص می‌شوند. هر چند ممکن است برخی اهداف نیازی به شرایط و موقعیت مشخص نداشته باشند. مثلا در محل کار فرد آزمودنی اجرا شوند، با این حال رعایت نکاتی که پاسخگویی و ارائه اطلاعات مفیدتر را میسر می‌سازد ضروری است.

علاوه بر شرایط فیزیکی مثل صوت ، سرما و گرما و ... شرایط روانی افراد مورد سنجش نیز بر عملکرد آنان تاثیر دارد. مهمترین این عوامل اضطراب است که با اتخاذ تدابیری در مرحله طراحی و اجرای آنها مرحله سنجش باید، به حداقل برسند. بطور کلی در این مرحله با سوالاتی از قبیل سروکار داریم که چگونه آن را انجام می‌دهیم. روشن است پاسخگویی به این سوال جوانب مختلف فیزیکی ، زمانی و ... را در بر می‌گیرد

 

 

کاربرد سنجش در روان شناسی 

 

   

 اصولا فرآیند سنجش و اندازه ‌گیری اهمیت ویژه‌ای در حوزه‌های مختلف روان شناسی داراست. شاید بتوان  گفت روانشناسی تربیتی حوزه‌هایی است که سنجش و اندازه گیری نقشی اساسی ایفا می‌کند. روان شناسی تربیتی به بررسی اصول سنجش و اندازه‌گیری در زمینه آموزش و پرورش می‌پردازد. شناسائی این اصول و کاربرد دقیق آن از مراحل سه گانه اساسی فرآیند آموزش و تدریس به شمار می‌رود. سه مرحله آموزش کلاسی عبارت است از مراحل پیش از آموزش ، حین آموزش و پس از آموزش.

   

 بخش عمده مرحله پس از آموزش و بخشهایی از مراحل اول و دوم به فرآیند سنجش اختصاصی می‌یابد. با استفاده از این فرآیند و با کاربرد اصول آن، معلم یا روان شناسی تربیتی به بررسی رفتارهای ورودی آغازین برای شروع آموزش ، تغییرات رفتاری در حین آموزش که حاکی از وجود یادگیری است و نتایج حاصل از یادگیری و ارزشیابی اثر بخشی یادگیری می‌پردازد. روان شناسان بالینی و سایر حوزه‌ها نیز برای سنجش علائم بالینی.

گزارش تخلف
بعدی